TRATAMENTUL ACNEEI


TRATAMENTUL ACNEEI

 

Dacă acneea este severă atunci trebuie făcute investigaţiile necesare – ginecologie, endocrinologie, analize de laborator şi abia la sfârşit control dermatologic, pentru un diagnostic şi tratament corect. Trebuie tratată Pcauza acneei, nu efectul ei. Altfel, tratamentul nu va da rezultate.

Acneea juvenilă se tratează de obicei local cu diverse creme şi geluri speciale antiacneice.

În acneea severă tratamentul este complex. Se urmăreşte : diminuarea seboreei, introducerea tratamentelor microchirurgicale, a peelingului chimic, a tratamentelor IPL (lumină pulsată).

Cel mai nou tratament al acneei este cel cu laser Dye, care are dublă acţiune : urmăreşte distrugerea bacteriilor şi stimularea colagenului propriu fără a arde pielea. Este o procedură simplă care implică doar o uşoară iritaţie a pielii, fără riscuri şi cu rezultate spectaculoase.

O altă metodă revoluţionară de tratament este reprezentată de terapia laser de joasă energie (LLLT). Procedura acţionează prin efecte bio-stimulante, anti-inflamatorii şi anti-alergice, regenerare şi reparare a ţesuturilor. Pentru fiecare terapie cu laser trebuie să consulţi medicul dermatolog pentru a fi sigur/sigură că nu ai contraindicaţii la acest tip de terapii.

ATENŢIE !!!

Urmaţi tratamentele cu laser într-o clinică de specialitate sau în spitale, sub supravegherea unui medic dermatolog. Nu le încercaţi în saloanele de înfrumuseţare sau de cosmetică. Cosmeticiana nu este medic dermatolog, nu poate să prevadă urmările unei greşeli sau cum trebuie să acţioneze în cazul unei greşeli. De asemenea, deşi se cer cursurile de prim ajutor, puţini ştu să le aplice.

 • Retin-A
Retina

Tub - 30 grame

Retin-A conţine ca ingredient activ tretinoin (acid retinoic) şi se prezintă sub forma de cremă conţinând 0,05% tretinoin. Conservanţi: butilhidroxitoluol, acid sorbinic, excipienti.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la orice component al acestui produs. : Nu se recomandă iniţierea tratamentului Retin-A sau continuarea utilizarii acestuia în prezenţa pielii iritate (de exemplu eritem, descuamare, prurit, insolatii etc.) înainte ca aceste simptome sa regreseze. La anumiţi indivizi sensibili, Retin-A poate induce fenomene locale severe ca: eritem, tumefiere, prurit, senzaţie de căldură, arsură sau usturime, pustule, cruste şi/sau descuamare, pe porţiunea de aplicare. Dacă gradul de iriţatie locală se menţine, pacientul va fi instruit fie să aplice medicaţia cu o frecventa mai mică, fie să întrerupă temporar tratamentul. S-a relatat cătretinoinul provoacă o iritatie severă pe pielea eczematoasă şi se va utiliza cu maxima precauţie la aceşti pacienţi. Dacă pacientul dezvoltă o iritaţie severă sau persistentă, acesta va fi sfătuit să întrerupă complet tratamentul cu Retin-A şi dacă este necesar, să consulte un medic.

Condiţiile climaterice extreme, cum ar fi vântul, frigul şi umiditatea scazută, pot irita pielea tratată cu Retin-A şi pot determina uscarea acesteia.

Expunerea la radiaţiile solare, incluzând lămpile cu lumină ultravioletă, poate provoca o iritare suplimentară. Asadar, expunerea va fi evitată sau minimalizată în timpul utilizarii tretinoinului. Un pacient care se expune considerabil radiaţiilor solare prin obligatiile profesionale si/sau orice pacient sensibil inerent la radiaţiile solare, va lua precauţii speciale. Când expunerea la radiaţiile solare nu poate fi evitată, se recomandă utilizarea produselor şi a îmbrăcăminţii de protecţie solară pe suprafeţele tratate.

Copii: Siguranţa în utilizare si eficacitatea în cazul copiilor, nu au fost stabilite.

Concluzie: dacă aveţi ten uscat sau sensibil nu utilizaţi Retin-A.

 

Mod de Administrare

Adulţi: Retin-A se va aplica o dată pe zi, înainte de culcare, pe suprafata pielii în care se produc leziunile acneice. Se va aplica o cantitate minimă de cremă, suficientă pentru a acoperi suprafaţa afectată, utilizând un tampon, bumbac, lână sau vârfurile degetelor curate. Se va evita suprasaturarea deoarece excesul de crema ar putea sa pătrundă în ochi, în şanturile nazogeniene sau alte suprafeţe care nu sunt prevăzute a fi tratate.

Aplicarea Retin-A poate produce o senzaţie tranzitorie de căldură sau o usturime uşoară. Atunci când se administreaza conform recomandărilor, Retin-A poate produce un eritem uşor, asemanator cu cel al insolaţiilor uţoare. În cazurile în care este necesar să se întrerupă temporar terapia sau să se reducă frecvenţa de aplicare, terapia se va relua sau frecvenţa de aplicare va fi crescuta, numai atunci când pacientul va fi capabil să tolereze tratamentul.

Excesul aplicarii de Retin-A nu determină rezultate mai rapide sau mai bune. De fapt, se poate produce o înroşire marcată, descuamare sau disconfort. Dacă are loc accidental o aplicare în exces sau prin utilizare supraentuziastă, aplicarea de Retin-A se va întrerupe câteva zile înainte că terapia sa fie reluată.

Efectele terapeutice pot fi înregistrate dupa două sau trei săptămâni, dar sunt necesare mai mult de 6 saptamâni de terapie înainte de a se vedea efectele benefice definitive. În timpul primelor saptamâni de tratament, se poate produce o exacerbare aparenta a leziunilor inflamatorii. Aceasta se datoreaza acţiunii în profunzime a medicamentului, asupra unor leziuni neobservate iniţial şi nu se consideră un motiv de întrerupere a terapiei.

Odată ce s-a obtinut un răspuns satisfacator, îmbunătăţirea acestuia poate fi menţinută prin aplicaţii de o frecvenţă mai mică. Înainte de tratamentul cu Retin-A, suprafetele care trebuie tratate vor fi curatate în întregime, cu apă şi săpun moale, nemedicinal. Suprafaţa tratată se va spala nu mai mult de două ori pe zi. După spălare, pielea se va usca uşor şi complet, prin tamponare, fără a o şterge. Suprafeţele de piele care se tratează se vor lăsa să se usuce cel putin 20 pâna la 30 de minute înainte de aplicarea Retin-A. În timpul terapiei cu Retin-A se pot utiliza cosmetice si produse hidratante, dar suprafeşele de piele care vor fi tratate, se vor spăla în întregime înainte de a se aplica Retin-A. Se vor evita produsele de toaletă astringente.

 

SFAT: înainte de utilizarea Retin-A consultaţi un medic dermatolog.

 • Zineryt

Puteți încerca să tratați acneea și cu „Zineryt”. Este vorba de o pulbere compusă din eritromicină sub forma unui complex cu zinc amestecat cu alcool (amestecul îl preparați la deschiderea tuburilor). Soluția rezultată se aplică direct pe coșuri. Menționez că la unele persoane are efect asupra acneei, la altele nu.

 

 • Skinoren

Skinoren este comercializat cel mai des sub formă de cremă și gel. Crema are o concentrație de 20% acid azelaic, iar gelul de 15%, crema fiind deci mai concentrată. Conform proproducătorului gelul realizează o concetrație mai bună la nivelul pielii. Se aplică pe suprafața afectată, după curățarea pielii cu un un agent de curățare cu pH 5-5,5.Ca orice tratament pentru acnee, eficiența sa depinde de gravitatea acneei și de răspunsul fiecărui individ la tratament. Produsul funcționează pentru acneea moderată, dar nu este suficient pentru acneea severă ,care necesită tratamente sistemice (orle).

Atenție! Skinoren poate da alergii la compușii chimici, usturimi și chiar leziuni ale pielii. Se va folosi doar la indicațiile medicului dermatolog, eventual cu o cremă ”Lipobase Repair” pentru refacerea texturii pielii.

 • Ultravioletele

Razele UV sunt benefice în lupta contra acneei, cu condiţia ca tenul să fie protejat cu creme speciale cu protecţie UV.

Aşadar, vara mergeţi la plajă, iar în timpul anului puteţi urma tratamente cu ultraviolete sub îndrumarea şi supravegherea unui medic dermatolog.

 • Loţiuniunile şi cremele cu efect antiacneic.

Acneea juvenilă poate fi trată local, după bugetul fiecărei persoane, cu loţiuni şi creme pe bază de plante şi/sau măşti naturiste. O să vă dau câteva exemple, piaţa fiind extrem de ofertantă cu diferite produse mai ieftine sau mai scumpe, urmând ca fiecare să aleagă şi să îşi spună părerea despre ele pentru a şti dacă au avut un efect benefic sau nu.

Loţiune antiacneică cu extract de busuioc

 Marca: Cosmetic Plant

Cantitate: 200ml

 Preţ: 11 ron

 Compoziţie: Extract de busuioc, extract de gălbenele, extract de coada şoricelului, acid salicilic, mentol.

Acţiune: Busuiocul, cunoscut pentru proprietăţile sale antiseptice, antiinflamatoare şi cicatrizante, alături de celelalte componente ale loţiunii purifică si dezinfectează tegumentele.

Aplicare: Dimineaţa şi seara şi obligatoriu, după extragerea comedoamelor (punctelor negre), se curaţă pielea cu ajutorul unui tampon îmbibat cu loţiune. Se aplică apoi gelul antiacneic.

  Gel antiacneic cu extract de busuioc

Gel antiacneic

Marca: Cosmetic Plant Cantitatea: 100 ml Preţ: 9 ron


Indicaţii: Recomandat persoanelor cu pielea grasă, acneică.

Acţiune: Aplicat după ce pielea a fost curaţată cu loţiunea cu busuioc, gelul, prin complexul de principii active, va acţiona asupra bacteriilor şi va normaliza secreţia de sebum, punctele negre si coşurile diminuându-se progresiv.

Aplicare: Se aplică seara pe pielea curată, dupa ce aceasta a fost ştearsă cu un tampon îmbibat cu loţiune antiacneică cu busuioc.

Cremă antiacnee cu ulei de salvie şi sulf

Crema cu extract de salvie si sulf

Marca: Cosmetic Plant Cantitatea: 100 ml Preţ: 9 ron

Compoziţie: Sulf, acid salicilic, triclosan, ulei de salvia, vitamina A, vitamina E, vitamina B6.

Acţiune: Sulful, uleiul esential de salvie şi acidul salicilic, ingrediente cu rol antibacterian, încorporate într-o bază cu textură lejeră de crema-gel, reglează secreţia de sebum şi reduc apariţia coşurilor şi a punctelor negre.

Aplicare: Crema se aplică seara, pe pielea curată, după ce aceasta a fost ştearsă mai întâi cu un tampon de bumbac îmbibat cu loțiune antiacnee cu ulei de salvie.

Gel hidratant pentru coşuri

Gel cosuri hidratant

Marca: Vaisan Cantitatea: 75 ml Preţ: 7.50 ron

Compoziţie: Genţiană, germeni de grâu, zinc.

Indicaţii: Pentru tratarea igienică a coşurilor, punctelor negre, comedoamelor cu grăsime – toate leziuni inestetice caracteristice epidermei grase si încărcate.

Acţiune: Este un gel fără grăsimi. Extractul de genţiană şi zincul ajută la controlul producţiei de sebum; glicerina si germenii de grâu asigură o hidratare delicată şi o tonifiere eficientă.

Aplicare: Numai aplicarea constantă a gelului asigură hidratarea, tonifierea, reîmprospătarea pielii, dând totodată senzaţia de bine, de nou, de curat.

Crema ultra-activă Gerovital Plant Stop acne

Marca: Gerovital Plant Stop Acnee Cantitatea: 15 ml Preţ: 11 ron

Indicaţii: Statisticile spun că mai mult de 90% dintre adolescenţi vor suferi la un moment dat de acnee. Pe lânga o alimentaţie sănătoasă, pe lângă igiena zilnică a feţei şi măştile cu argilă, acum poţi scăpa de acnee în doar 4 săptămâni.

Gama Gerovital Plant Stop Acnee, special concepută pentru tenul cu imperfecţiuni, este primul pas către o piele sănătoasă şi un chip luminos. Cu o eficacitate antiacneică demonstrată clinic de 83%, produsele gamei Stop Acnee te scapă de acnee în doar 4 săptămâni.

Acţiune: Crema ultra-activă Stop Acnee tratează strict punctele acneice, cicatrizează leziunile existente şi asigură o bună protectie antimicrobiană. În timp ce acidul lactic din compoziţie îndepartează celulele moarte din stratul cornos, eliberează porii si facilitează acţiunea celorlalte principii active, extractul antiacneic, sulful şi irgasanul au asupra pielii un pronunţat efect antiseptic şi antibacterian.

Aplicare: Se foloseşte seara, după curăţarea prealabilă a tenului cu gelul spumant antimicrobian Gerovital Plant Stop Acnee. Se aplică în strat de 2-3 mm pe zonele afectate şi se lasă să acţioneze peste noapte sau cel puţin 60 de minute.

Efect: Folosind acest produs vei avea un ten neted, fără puncte acneice.

Sugestie: Poţi folosi crema ultra-activă şi dimineaţta sau în timpul zilei. În acest caz, aplică crema în strat subţire şi masează uşor până la absorbţia în piele.

Ingrediente: Aqua (Water), Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Alcohol Denat., Zinc Oxide, Ceteareth-20, Lactic Acid, Isopropyl Myristate, Glycerin, Boswellia Serrata Resin Extract, Dipropylene Glycol, Sulfur, Staeric Acid, Polyacrylamide, C13-C14 Isoparaffin, Laureth-7, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ocimum Basilicum (Basil) Flower/Leaf/Steam Extract, Phaseolus Vulgaris (Kidney Bean) Extract, Hedera Helix (Ivy) Extract, Propylene Glycol, Triclosan, Menthol, EDTA, BHA.

Sensibio H2O

Marca: Bioderma Cantitatea: 250 sau 500 ml Preţ: 40 – 60 ron

Soluţie micelară pentru curăţare şi demachiere cu efect calmant. Nu necesită clătire. Fără parfum.

·   BIODERMA este inventatorul soluţiei micelare.
Special formulată pentru pielea sensibilă, normală sau uscată, soluţia micelară  Sensibio H2O curăţă delicat faţa şi conturul ochilor îndepărtând machiajul rezistent la apă.
Micelele din formula sa atrag şi captează impurităţile, menţinând în acelaşi timp echilibrul cutanat (fără detergent, pH fiziologic).

·         Ingredienţii activi cu efect calmant şi decongestionant previn şi reduc iritaţiile.

·         Garantează o toleranţă oculară şi cutanată excelentă (testat sub supraveghere oftalmologică).

Mod de folosire:

·         Îmbibaţi o dischetă demachiantă cu Sensibio H2O şi curăţaţi sau demachiaţi faţa şi conturul ochilor. Repetaţi până când discheta rămâne curată.

 • Sensibio H2O nu necesită clătire.
 •  Sensibio H2O poate fi folosit zilnic, dimineaţa şi seara.

Proprietăţi: Formulă fără parfum. Fără alcool. Fără phenoxyethanol.

Ingrediente: APĂ, GLICERIDE CAPRILICE/CAPRICE PEG-6, PROPILENGLICOL, CUCUMIS SATIVUS (CASTRAVETE), EXTRACT DE FRUCTE, MANITOL, XYLITOL, RHAMNOZA, FRUCTO-OLIGO-ZAHARIDE, DISODIU EDTA, BROMURA DE CETRIMONIU.

Cremă de zi, hidratare, pentru tenul cu probleme, acnee

Marca: VICHY Cantitate: 30 ml Preţ: 45 ron

     Cremă de noapte, hidratare, pentru tenul cu probleme, acnee

Marca: VICHY Cantitate: 50 ml Preţ: 86 ron

 Vezi şi: Acneea

Măști naturiste pentru acnee


 

Reclame

11 comentarii la “TRATAMENTUL ACNEEI

 1. credeti ca exista un tratament pentru scaderea nivelului de testosteron fara a deregla negativ activitatea hormonala?
  Stie cineva un medic bun in acest sens?( In Timisoara sau Cluj)
  Deja tratamentul cu Retin A dureaza de vreo 3 ani si rezultatele sunt minime , deoarece, fata arata denivelata , plina cu chisturi inestetice.. doar ca sunt de dimensiuni mai mici . Va multumesc!

 2. Draga Manuela, ai incercat sa iei un timp anticonceptionale? Bineinteles cu recomandarea medicului ginecolog. La unele femei functioneaza. Iti recomand sa incerci si o consultatie la un medic dermatolog bun, care stie ce face. Exista tratamente cu laser pentru acneea severa. Chiar functioneaza! Am vazut rezultatele cu ochii mei la o cunostinta. Sau poate iti recomanda un alt tratament, cum ar fi micro dermoabraziunea sau peelingul. Aceste ultime doua tratamente se folosesc cu succes in cazul petelor pigmentare, dar se recomada si pentru inlaturarea leziunilor lasate de acnee. Solutii cu siguranta exista, depinde de bugetul fiecaruia, dar merita incercat. Succes!

 3. Multumesc mult, Raluca!
  Intai vreau un dermatolog bun, recomandat de cineva care chiar a ajuns la rezultate , apoi…sunt gata sa urmez orice metoda…doar sa scap de acesta stare de stres, h complexare..handicap pana la urma.Sincer am consultat multi dermatologi si din pacate n-au depasit informatiile metodelor expuse mai sus.
  Tratamentul la care am ajuns si pe care il urmez de cca un an , dar fara prea mari rezultate:
  „Cremă „Norma derm Vichy, pentru tenul cu probleme, acnee;
  Iar seara;
  Vichy-Purete thermale(pentru demachiere )
  si Gel de curatare „Avene cleanance gel”, dupa care aplic Retina A.

  Am incercat sa iau si anticonceptionale…de 2 ori cate 6 luni ‘Diane” , parca era un pic mai bine …dar nu mi a trecut de tot..insa le-am intrerupt caci nu cred ca sunt f santoase pe o perioada lunga. Am facut tot felul de analize si am aflat ca testosteronul este peste maxim admis…:(
  Tare mult mi-as dori sa scap cumva de acest „ghimpe”, …

 4. As vrea sa mai adaug la produsele din articol si gel medicinal cu ulei pur de arbore de ceai de la Thursday Plantation.
  Pe mine m-au ajutat sa scap de acnee

 5. Confirm ca am folosit si va recomand produsele naturale anti-acnee de la Thursday Plantation. Si pe mine m-au ajutat sa ma vindec de acnee. Eu am folosit de la ei o spuma naturala, o lotiune tonica, o crema hidratata si un gel medicinal anti-acnee. Va pup

 6. Buna eu nu am acnee, dar am niste pete ramase de la cosuri de ceva timp si cateva cicatrici..stiti careva vreun produs bun care sa il folosesc pentru a le elimina?? Multumesc.

 7. Cel mai mult mi-au ajutat mereu cremele cu benzoyl peroxide. Cea mai recomandata e crema cu 2.5%. Pe acne.org e descris intreg procedel: se spala fata si se asteapta 15 min pana la uscare; apoi se aplica crema si se mai asteapta 15 min si apoi se aplica o crema hidratanta. In plus crema asta nici nu da dependenta. Eu mi-am luat de pe ebay.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s