PETELE MARONII


PETELE MARONII

O problemă ce ţine de estetică şi nu de sănătate o constituie, şi nu de ieri de azi, petele maronii ce apar pe faţă, gât, bust, spate, mâini şi umeri.

Este posibil ca petele să apară doar pe anumite zone ale corpului şi nu peste tot.

 • Petele maronii sunt inestetice?

Cu siguranţă sunt inestetice, dau chiar un aspect îmbătrânit tenului, deşi nu pun probleme de sănătate.

 

 • De la ce vârstă apar petele maronii?

Cum s-ar spune în poveşti „de la tinereţe pân la bătrâneţe”.

În funcţie de cauza lor, petele maronii pot să apară încă din adolescenţă.

La vârste mai înaintate sunt considerate deja semne de bătrâneţe – în jurul vârstei de 50 de ani.

 

 • Dar care sunt totuşi cauzele apariţiei acestor pete la nivelul pielii?

–         ultravioletele sau expunerea pielii la soare fără protecţie;

–         schimbările hormonale din organism (ex. sarcina);

–         anumite medicamente fotosensibilizante.

–         predispoziţie genetică;

–         înaintarea în vârstă;

–         anumite afecţiuni ale pielii (melasma, linea, nigra, etc).

 

 • Razele UV

Vara, razele UV sunt mai puternice decât în restul anului, iar expunerea la soare poate cauza pielii.

În ce mod? Mecanismul organismului este simplu: când stăm la soare pielea are o reacţie naturală de protecţie producând melanină, pigmentul nostru natural care ne dă culoarea arămie. Problema apare când melanina este secretată în exces, iar pe lângă culoarea arămie apar şi pete maronii.

În general aceste pete apar în urma unor arsuri la nivelul pielii provocate de ultraviolete. Astfel, ele pot să apară atât pe faţă cât şi pe gât, umeri, bust, spate, mâni.

Expunerea la ultravioletele de vară se petrece ori de câte ori ieşim afară, îmbrăcaţi evident, sumar, fără nici o barieră de protecţie – loţiuni cu factor de protecţie solară.

La femeile şi bărbaţii din America Latină se întâlnesc frecvent aceste pete maronii, datorită climei calde (au soare tot timpul anului). Inclusiv actriţele au pielea pătată. Se observă bustul şi spatele, faţa fiind însă machiată.

Persoanele cu tenul deschis sunt cele mai predispuse la apariţia petelor maronii. Cum spuneam mai sus, petele pot sa apară încă din adolescenţă dacă pielea este expusă excesiv la soare fără o loţiune cu factor de protecţie solară.

ATENŢIE! Expunerea la soare după ce ieşiţi din apă are drept consecinţă o arsură garantată, iar urmările pot fi petele maronii. Dacă nu o păţiţi o dată, nu înseamnă că nu o veţi păţi data următoare sau în timp. Petele maronii se pot observa chiar mai târziu, după ce pielea s-a refăcut.

Cel mai indicat este să preveniţi apariţia lor, tratamentul durează.

Este recomandat ca expunerea la soare să se facă treptat, iar pielea să fie protejată cu loţiuni cu un factor de protecţie mai ridicat (+ 30), scăzându-se treptat. Bronzul rapid înseamnă melanină în exces, pielea se poate exfolia, iar petele apar cu uşurinţă.

 

Sfat! Chiar dacă nu staţi la plajă, ci doar ieşiţi afară în timpul zilei, protejaţi-vă pielea expusă la soare cu loţiuni cu factor de protecţie.

Dacă aveţi deja pete maronii, cu atât mai mult loţiunile cu factor de protecţie sunt necesare.

Dacă aveţi pete maronii pe faţă, folosiţi vara o cremă cu factor de protecţie + 50. Aceasta previne şi apariţia altor pete.

 

Probabil aţi observat că primăvara petele devin mai vizibile, vara parcă explodează, iar toamna pălesc. În unele cazuri iarna abia dacă se mai văd. În acest mod se manifestă petele provocate de ultraviolete.

 • Schimbările hormonale din organism

Schimbările hormonale din organism pot avea ca şi consecinţă apariţia unor pete maronii, de obicei pe faţă şi bust.

Femeile însărcinate pot acuza astfel de reacţii ale organismului, în special din al doilea şi al treilea trimestru de sarcină.

Astfel de pete pot să apară şi la femeile care urmează tratamente hormonale. În cazul lor petele dispar după terminarea tratamentului sau după ce au dat naştere copilului.

 • Medicamentele fotosensibilizante

Ori de câte ori urmaţi un tratament, mai ales în timpul verii, citiţi cu atenţie prospectele medicamentelor. Unele dintre ele (ex. unele antibiotice), pot da ca reacţii adverse o fotosensibilizare a pielii. De asemenea, anumite creme şi unguiente folosite pentru diverse afecţiuni pot da aceste reacţii adverse.

Exemple:

–         antibiotice precum tetraciclină, doxacilină, ciprofloxacin, ofloxacin, pirayinamid, etc;

–         medicamente antidiabetice precum glipizide, gliburid;

–          medicamentele anxiolitice – luate în cazuri precum anxietate, atacuri de panică, diverse fobii, alprazolam fiind unul dintre acestea;

–         somnifere precum seconal;

–          antidepresive precum amitriptilina, notriptilina, doxepin, desipramina, imipramina, protriptilina;

–          produse hormonale însemnând orice pastile care conţin estrogen;

–         antiinflamatorii nonsteoridiene, adică ibuprofen, ketoprofen, naproxen, indometacin, fenilbutazonă;

–          diuretice – furosemida, hidroclortiazida, indapamida;

–          medicamente folosite în tratamentul cancerului – decarbazin, fluorouracil, flutamide, methotrexate, vinblastine;

–          medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii – minoxidil, metildopa;

–          medicamente folosite în tratamentul alergiilor – astemizol, loratidina, terfenadin;

–          medicamente folosite în tulburările de ritm cardiac – amiodarona, quinidina.

De asemenea, în cazul problemelor cu acneea, trebuie să aveţi grijă la produsele cu aplicare locală. Acestea pot fi fotosensibilizante.

În aceste circumstanţe este recomandabil sa nu vă expuneţi la soare sau să vă protejaţi pielea cu loţiuni cu factor de protecţie UV de cel puţin + 30.

 

 • Predispoziţia genetică la apariţia petelor maronii

În cazul în care observaţi că unii membrii din familie – atât în linie directă, cât şi colaterală – prezintă pete maronii pe piele, gândiţi-vă că poate fi vorba de o predispoziţie genetică.

În acest caz, cu atât mai mult trebuie să vă protejaţi pielea când vă expuneţi la soare.

Oamenii care trăiesc în zona rurală, de obicei prezintă astfel de pete datorită statului în soare în timpul muncilor câmpului.

 • Petele maronii datorate înaintării în vârstă

În cazul unui ten tânăr şi sănătos singurul contrast creat este între ochi, gură şi nas. Când înaintăm în vârstă melanina şi hemoglobina nu mai sunt distribuite în cantităţi egale în straturile pielii, concentrându-se pe anumite zone, rezultatul fiind apariţia unor pete maronii.

Acumularea de lipofuscin în celulele pielii este o altă cauză a apariţiei acestor pete. Este vorba despre un pigment granular, de culoare brun-galben, asociat cu procesul de îmbătrânire. Depozitele de lipofuscin din organism sunt tot mai numeroase pe masură ce înaintăm în vârstă.

 • Prevenirea apariţiei petelor maronii

Petele datorate înaintării în vârstă se previn prin alimentaţie, care trebuie să fie bogată în vitamine, minerale şi diverşi minoacizi. Cu alte cuvinte trebuie să prevenim îmbătrânirea organismului.

Asta înseamnă o alimentaţie echilibrată: legume, fructe (consumate între mese), iaurt (este un bun curăţător al organismului – de preferat să fie preparat în casă).

 

În ceea ce priveşte petele maronii provocate de razele UV, prevenirea este simplă: folosiţi loţiuni cu factor de protecţie solară şi mai ales să nu vă expuneţi îndelungat pe timpul prânzului, când soarele arde cel mai rău. Dacă aveţi tenul deschis, folosiţi loţiuni cu factor de protecţie mai mare.

De asemenea, cât timp staţi afară (pe timpul verii), fie că vă aflaţi sau nu la plajă, consumaţi des apă, pentru a evita deshidratarea.

 

 • Remedii împotriva petelor maronii

Există diverse remedii împotriva petelor maronii, după buzunarul şi mai ales după dorinţa fiecăruia.

Care dintre acestea sunt cele mai eficiente şi mai ales, care dintre acestea se realizează într-un timp mai scurt?

Evident, cele care ne golesc şi buzunarul. Însă, înainte de a face o alegere, sau câteva alegeri, să vedem în ce constau aceste tratamente.

 

 • Cremele de depigmentare

La acest capitol pot spune că am de comentat. Veţi vedea imediat de ce.

Pentru început hadeţi să vedem care sunt substanţele folosite la depigmentarea pielii. Astfel veţi ştii ce compuşi chimici să căutaţi pe etichetele cremelor şi loţiunilor de depigmentare.

Substanţele chimice cu efect de depigmentare ce pot fi aplicate topic (local) sunt:

Hidrochinona. Produsele conţinând hidrochinona sunt cunoscute ca agenţi depigmentanţi sau înălbitori. Există produse cu hidrochinonă care pot fi achizitionate fără prescripţie medicală, însă medicul specialist poate prescrie produse cu o concentraţie mai mare de hidrochinonă decât cele existente în comerţ, în cazul în care acestea din urmă nu dau rezultate. Pacienţii alergici la hidrochinonă pot folosi în schimb produse pe baza de acid kojic.

Retinoizii (tretinoin topic). Aceştia sunt derivaţi din Vitamina A. Retinoizii reduc ridurile, petele maronii şi netezesc suprafaţa dermei. Însă nu trebuie folosiţi în exces pentru că pot avea efecte secundare precum roşeaţă, iritaţii, mâncărimi uşoare.

Acid azelaic. Acidul azelaic, cu formula HOOC-(CH2)7-COOH, este un produs natural, cu multiple proprietăţi farmacologice, folosit în tratamentul mai multor afecţiuni dermatologice, pe baza recomandării medicului dermatolog. Proprietăţile farmacologice permit acidului azelaic să acţioneze eficient atât în formele inflamatorii şi non-inflamatorii de acnee cât şi în afecţiuni de tip foliculită sau rozacee. Principalele indicaţii ale acidului azelaic sunt formele moderate de acnee vulgară, unele forme clinice de rozacee precum şi foliculită sau variate hiperpigmentări.

Acidul kojic. Folosirea acestuia pentru tratarea tulburărilor de pigmentare şi a petelor de vârstă este o metodă recent descoperită. Introdus pe piaţă în 1989, acidul kojic are efecte asemantoare cu ale hidrochinonei. El este derivat din fungi (ciuperci) şi studiile au arătat că are într-adevar efect depigmentant inhibând secreţia de melanină (pigmentul maroniu).

Acidul glicolic. Acidul glicolic este cel mai cunoscut extract şi s-a dovedit a fi folositor în tratarea petelor, cicatricelor superficiale, acnee, linii fine şi, în unele cazuri chiar riduri mai adânci. Papaya şi ananasul sunt două dintre cele mai populare fructe folosite pentru peeling-ul natural datorita faptului ca amândouă sunt foarte bogate în acid glicolic. Cele două fructe conţin, de asemenea, o proteină care dizolvă enzimele care înlatură celulele moarte şi stimulează producerea de colagen. Alte fructe cu aceleaşi proprietăţi sunt: lămâia, grape-fruit, şi strugurii.

Acidul glicolic se foloseşte în compoziţia cremelor şi loţiunilor în diverse concentraţii pentru că exfoliază pielea şi o netezeşte. Aceste concentraţii nu sunt prea ridicate. Acidul glicolic se regăseşte în concentraţii mai mari de 50%, 70% în procedeul de peeling.

 

Cremele de depigmentare se pot achiziţiona din farmacii. Vă recomand să mergeţi întâi la un consult dermatologic deoarece nu cunoaşteţi compuşii chimici care vă pot afecta tenul, mai ales dacă aveţi diferite sesibilităţi ţi alergii (ex.: faceţi alergie la parabeni).

Unele dintre aceste creme de depigmentare se folosesc pe timp de zi, altele se aplică, altele se folosesc în combinaţie. Pentru rezultate vă recomand să recurgeţi la cele în combinaţie (cremă de zi şi cremă de seară).

În general se recomandă ca aceste tratamente să se facă toamna şi iarna, când razele UV nu sunt puternice.

 

Bioderma White Objective Cremă de Zi SPF 27

 BIODERMA

Cantitate: 30 ml

Preţ: 85 ron

Idicaţii: Bioderma White Objective depigmentează, uniformizează şi iluminează tenul. Ajută la eliminarea petelor brune şi previne reapariţia acestora. Este special formulată pentru a respecta pielea cea mai sensibilă. Vitamina C este eliminată gradual, pentru un efect, de lungă durată, diminuând producţia pigmenţilor de melanină.

Inovatie Bioderma, Complexul WO actionează împotriva principalelor mecanisme ce determină pigmentarea pielii, asigurând astfel o depigmentare optimă şi o prevenţie performantă.

Filtrele anti-UVA/UVB protejează pielea împotriva razelor de soare prevenind aparitia oricarei noi pigmentari. Textura lejeră si placută şi complectă după aplicare. Fară parfum. Toleranţă excelenta.

Utilizare: Se aplică, dimineaţa, pe faţă şi pe gât, pe pielea curăţată cu Bioderma White Objective H2O. Ideal ca bază de machiaj. Se poate folosi local pe zonele hiperpigmentate.

 

Bioderma White Objective H2O

 Bioderma

Cantitate: 200 ml

Preţ: 43 ron

Indicaţii: Fără parfum.

Igiena complementară cu efect de albire şi anti pete brune, adaptată pielii sensibile (textura delicată şi lejeră de gel). Igiena complementară cu efect de albire, cu o actiune patentata multi-acţiune, blochează principalele stadii ale hiperpigmentării. Curăţă şi îndepartează delicat machiajul.

Compoziţie: Conţine ingredienţi activi cum ar fi Melanostatinul – un inhibtor a acţiunii a-MSH (Inductie); Andrographolidele inhibă sinteza de ET-1 (Inductie); Lysinele azeilate inhibă acţiunea tirozinazei (Sinteza);

Mod de administrare: pompaţi de câteva ori pe o dischetă demachiantă şi aplicaţi. Spălaţi şi uscaţi delicat, prin atingeri uşoare.
Cantitate pentru utilizare în medie o lună.

 

Bioderma White Objective Lightening Serum

 Bioderma

Cantitate: 30 ml

Preţ: 110 ron

Indicaţii: depigmentează, uniformizează şi iluminează tenul. Ajută la reducerea petelor brune şi previne reapariţia acestora. Vitamina C este eliberată progresiv pentru un effect gradual, de lungă durată. Reduce hiperpigmentările existente şi previne reapariţia lor.

Acţiunea  ”peeling” intensive a acidului glycolic determină eliminarea celulelor încărcate cu pigment.

Mod de utilizare:  se aplică seara înainte de a aplica crema de noapte. Se aplică direct pe petele brune.

Părerea mea.  Am folosit acest produs timp de o lună. Eu nu am observat efecte benefice asupra petelor, însă eu am ten sensibil, alergie la parabeni şi nu prea suport cremele depigmentare, chiar dacă acest produs nu conţine parabeni. Petele brune eu le am pe pomeţii obrajilor. Mi-au apărut în adolecenţă, pe la 16 ani datorită expunerii la soare fără să folosesc cremă cu protecţie solară. Pe atunci nu mă gândeam la creme J

 

Farmec Crema pentru pete si pistrui

 Farmec pentru pete maronii

Cantitate: 50 ml

Preţ: 10 ron

Indicaţii: crema pentru pete şi pistrui de la Farmec ajută la atenuarea pistruilor şi petelor de pigmentaţie, prevenind reapariţia acestora. Având la baza acizi din fructe, crema decolorează şi atenuează pistruii şi petele de pigmentaţie. Totodată, previne apariţia acestora.

Mod de utilizare: se aplică seara, după demachiere, evitând zona ochilor, rănile superficiale şi negii. Se foloseşte în cure de minim 6 săptămâni. Pe durata tratamentului se interzice expunerea la soare şi se recomandă utilizarea unui produs cu filtru UV cu factor FP 15-20.

Beneficii: tratamentul cu cremă pentru pete şi pistrui are dublu efect : de decolorare şi atenuare a pistruilor şi a petelor de pigmentatie, dar şi de prevenire a apariţiei acestora.

Părerea mea. Unele persoane au fost mulţumite de acest produs, altele s-au plâns că le usucă tenul. Sfatul meu este să nu folosiţi crema dacă aveţi tenul sensibil.

 

Corector pete pigmentare Gerovital H3 Evolution

 Gerovital H3 Evolution

Cantitate: 50 ml

Preţ: 40 ron

Acţiune: crema decolorează petele pigmentare, albeşte, redă uniformitatea tenului prin acţiunea sinergică a Arbutinei si a Complexului „AHA Care”.

Superoxid Dismutaza alături de Vitamina E şi Boswellia Serrata regenerează si protejează pielea împotriva stresului provocat de razele ultraviolete, hidratează tenul, reduce liniile fine şi ridurile.

Mod de utilizare: crema se aplică de 2 ori pe zi, minim 2 luni de zile, pe zonele afectate. Tratamentul de decolorare a petelor şi de albire a pielii se face de preferinţă în anotimpurile cu soare mai puţin, respectiv toamna şi iarna, asigurând, concomitent cu procesul de decolorare, o bună protecţie UV a pielii, prin utilizarea unor creme de întreţinere cu factor mediu sau mare de protecţie UV.

La orice semn de iritaţie a pielii, se suspendă temporar aplicarea cremei şi se reia dupa 2-3 zile.

Ingrediente: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Glycolic Acid, Arginine, Cetearyl Glucoside, Glyceryl Stearate, Glycerin, Sucrose Polystearate, Hydrogenated Polyisobutene, Alpha Arbutin, Polyacrilamide, C13-C14 Isoparaffin, Laureth-7, Dipropylene Glycol, Boswellia Serrata Resin Extract, Triethanolamine, Butyrospermum Parkii, Dimethicone, Tocopheryl Acetate, Titanium Dioxide, Alumina, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Parfum, EDTA, BHA, Superoxide Dismutase, Tromethamine.

 

 • Peeling-ul

Este vorba de o intervenţie estetică ce presupune exfolierea în profunzime a tenului, până se ajunge la acele ţesuturi intacte, neafectate de pete.

Una dintre cele mai întâlnite proceduri de peeling cunoscut şi sub denumirea de AHA. Se foloseşte acidul citric (citrice), glycolic (trestia de zahăr), malic (măr) sau piruvic (struguri).

 • Peeling chimic usor

Efecte: îmbunătăţiri subtile la început, dar strălucirea tenului sănătos va fi şi mai intensă cu mai multe şedinţe.

Pentru persoanele cu pete superficiale, ten foarte uscat, acnee sau riduri fine atunci un peeling chimic uşor este cel mai indicat. La acest peeling se foloseste acidul glicolic sau acidul salicilic.

Prin acest peeling usor se înlătură primul start, epidermă, printr-o exfoliere foarte uşoară care va lăsa tenul mai luminos.

Pentru rezultate spectaculoase sunt recomandate câte o şedinţă de peeling pe săptămână până la 6 săptămâni.

 • Peeling chimic mediu

Efecte: un ten mai strălucitor şi mai întinerit. Acest peeling chimic este recomandat în cazul tenurilor cu cicatrici în urma acneei, riduri mai adânci şi ten pătat.

În cazul peeling-ului chimic mediu se vor inlatura celule de piele din stratul de suprafaţă (epiderma) şi următorul strat (derma).

În cazul peeling-urilor chimice medii se vor folosi acid tricloracetic în combinaţie cu acid glicolic.

Frecvenţa cu care este recomandat a fi repetat acest tip de peeling chimic este de 6 până la 12luni.

 • Peeling chimic adanc

Rezultatele sunt foarte vizibile dar recuperarea durează mai mult (până se reface ţesutul. Este folosit pentru afecţiunile mai profunde, de exemplu riduri foarte pronunţate, ten afectat de expunerea la soare – pete maronii, cicatrici etc.

În cazul acestui peeling se foloseşte cel mai puternic exfoliant şi anume fenolul. În cazul acestui tip de peeling chimic se administrează un anestezic şi chiar sedative.

 • Pytopeeling-ul

Pytopeeling-ul este peeling-ul executat cu ajutorul unor extracte de plante. Chiar dacă nu este foarte sofisticată acestă intervenţie trebuie executată de o cosmeticiană experimentată sau într-o clinică specializată în dermatologie.

 

Peeling-ul chimic este contraindicat:

–         femeilor însărcinate;

–         în acelaşi timp cu administrarea de pilule anticoncepţionale deoarece poate cauza o pigmentare mai accentuată a pielii în urma peeling-ului;

–         dacă persoana a suferit un herpes este posibilă o reactivare a virusului în urma peeling-lui;

–         dacă persoana a folosit în ultimul an tratamente pentru acnee, nu este indicat un peeling.

 

 • Micro dermo abraziune cu cristale Coridon

Coridonul este un oxid natural de aluminiu, aproape la fel de dur ca diamantul, divers coloral, ale cărui varietăţi transparente se pot folosi ca şi pietre preţioase, iar cele cu aspect de mase granuloase se pot folosi ca şi abraziv. Totuşi, micro dermo abraziunea cu cristale de Coridon este o metodă de exfoliere mult mai blândă decât cele tradiţionale.

Aceasta permite regenerarea naturală a pielii fără să cauzeze efecte secundare, rezultatele fiind vizibile chiar după prima şedinţă şi de lungă durată.

Cum acţionează tratamentul prin micro dermo abraziune cu cristale Coridon ?

Straturile superioare ale epidermei sunt îndepărtate cu ajutorul unui fascicol de micro-particule de cristale de coridon. După curăţarea completă acestea sunt aspirate printr-un tub cu vacuum, iar pielea rămâne în totalitate curăţată, ţesuturile pătate şi/sau îmbătrânite fiind îndepărtate.

După această curăţare pielea devine mult mai receptivă la tratamentul cosmetic, care va fi absorbit de 4 ori mai repede şi mai eficient.

Efecte

 Micro dermo abraziunea se poate efectua pe tot corpul, nu numai pe faţă. Nu există restricţii în ceea ce priveşte ieşitul afara, spălatul, machiajul.

Pe lângă petele maronii se elimină şi ridurile, acneea, punctele negre, cicatricile lăsate de acnee sau de vărsatul de vânt, keratozele.

Durata tratamentului

Tratamentul durează între 45 de minute şi o oră şi se face în serii de 4 până la 6 şedinţe, pentru a permite pielii o regenerare completă şi naturală (în funcţie şi de afecţiunile pielii). Specialiştii recomadă repetarea tratamentului la 2 săptămâni şi utilazarea produselor cosmetice profesionale de regenerare a pielii.

Sfat : cine îşi permite un astfel de tratament, pentru că nu este tocmai pentru toate buzunarele J îi recomand să se intereseze încă de la început de numărul şedinţelor necesare şi produsele profesionale ce trebuie folosite, pentru a nu avea surprize mari când se vor aduna pe factură.

 

 • Lumina pulsata

Terapia prin lumină pulsată este o tehnologie similară laserelor medicale. Spre deosebire de lasere, terapia prin lumină intens pulsată foloseşte un spectru controlat al acesteia pentru a ţinti melanina. Lumina special filtrată acţionează asupra pigmentului de melanină de la nivelul petelor tegumentare maronii.

În urma tratamentului pielea trebuie să rămână catifelată, de culoare uniformă, fără pete maronii, iar porii şi ridurile vor fi mult mai estompate.

Contraindicaţii 

Acest tratament este contraindicat persoanelor cu cancer de piele, eczeme, epilepsie, diabet, cu plăcuţe metalice implantate în ţesuturile din zonele vizate, se află sub tratament citostatic sau cu anticoagulante şi femeilor însărcinate.

 

 • Tratamente naturiste

Putem lupta împotriva petelor maronii şi cu ajutorul tratamentelor naturiste. În ce constau acestea ? În măşti în diverse combinaţii şi acizii din fructe.

Cum spuneam mai sus, când vă povesteam despre acizi, cei din fructe sunt excelenţi. Astfel :

 • Sucul de lamaie

Conţinând vitamina C, este un excellent luptător împotriva petelor maronii. Zilnic tamponaţi-vă zonele afectate cu suc de lămâie. Lăsaţi-l să acţionele câteva ores au chiar toată noaptea, pe urmă spălaţi şi ungeţi pielea cu crema obişnuită.

Tratamentul se face zilnic timp de cel puţin o lună.

 • Sucul din struguri albi

Se obţine strivind boabele de struguri cu un pisălog de usturoi sau în storcătorul de fructe.

Zilnic, tamponaţi-vă faţa cu sucul astfel obţinut. Lăsaţi-l să acţioneze cel puţin 30 de minute, pe urmă splălaţi şi aplicaţi crema obişnuită.

Tratamentul se face timp de cel puţin o lună.

 • Sucul de grape-fruit

Striviţi câteva felii din fruct. Tamponaţi faţa cu sucul obţinut, lăsaţi-l să acţioneze cel puţin 30 de minute, pe urmă spălaţi-vă tenul şi aplicaţi crema.

Tratamentul se face zilnic timp de cel puţin o lună.

 • Infuzia de patlagina

Se pune o linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml apă clocotită. Se tamponează faţa cu infuzia obţinută. Se lasă să acţioneze cel puţin 30 de minute.

Rezultatele trebuie să se vadă după 3 – 4 săptămâni.

 • Decoctul din frunze de pelin

Două linguriţe din plantă se fierb în 250 ml apă timp de 3 minute. După 15 minute livhidul se strecoară.

Se efectuează tamponări cu acest decoct de 3 ori pe zi, timp de cel puţin o lună.

 • Infuzia de papadie

Se prepară din 2 linguriţe de plantă adăugate în 250 ml apă clocotită. Se tamponează faţa cu infuzia obţinută de 3 ori pe zi timp de cel puţin o lună.

 • Infuzia de mesteacan

Se prepară din 2 linguriţe de plantă adăugate în 250 ml apă clocotită. Se tamponează faţa cu infuzia obţinută de 3 ori pe zi timp de cel puţin o lună

 • Masca cu argila, suc de lamaie si patrunjel

Este o mască pe care eu o folosesc săptămânal pentru că dă luminozitate tenului.

Se prepară din:

–         suc de lămâie

–         praf de argilă

–         pătrunjel tocat şi strivit

Amestecul trebuie să iasă omogen şi moale pentru a putea fi aplicat pe faţă. Se lasă să acţioneze 20 – 30 de minute, se spală şi se plică crema.

Masca se poate aplica o dată sau de două ori pe săptămână.

 • Vitamina A uleioasa

Seara înainte de culcare vă puteţi unge şi masa faţa cu Vitamina A uleioasă. Este excelentă pentru riduri şi pete. Nu faceţi acest lucru mai mult de 2 ori pe săptămână. Poate avea şi efecte secundare dacă este folosită în exces precum mâncărimi, ursturimi, roşeaţă.

 Am o noutate!

De o săptămână încerc un ulei de măceşe. Auzisem de el dar nu îl gasisem până acum. L-am cumpărat de la plafar la numai 9,5 lei 10 ml. Este un produs unguresc. Se văd rezultate deja. Petele încep să se decoloreze. Însă nu uitaţi, când ieşiţi afară, acum că e vară, să acoperiţi petele cu fond de ten. Altfel faceţi un pas în faţă şi doi în spate.

Uleiul de măceşe are efecte mai puternice decât lămâia datorită concentraţiei acizilor: palmitic, stearic, oleic, linoleic şi linolenic.

 

<a href=’http://ttap.co/1uhnGhq&#8217; target=’_blank’ rel=’nofollow’><img src=’http://ttap.co/1kROr6B&#8217; alt=’Elefant.ro – Premium’ title=’Elefant.ro – Premium’ border=’0′ /></a>

http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=c370af792&campaign_unique=e3ce46cfa&unique=180393c1f

 

<a href=’http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=banner&aff_code=c370af792&campaign_unique=90e5f8c54&unique=860a003d4&#8242; target=’_blank’ rel=’nofollow’><img src=’http://img.2parale.ro/system/paperclip/banner_pictures/pics/108198/original/108198.jpg&#8217; alt=’SexShop.ro’ title=’SexShop.ro’ border=’0′ /></a>

 

http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=c370af792&unique=f8b9126a2&redirect_to=http%253A%252F%252Ftinar.ro%252Ftenulperfect.wordpress.com

 

 

Reclame

83 comentarii la “PETELE MARONII

  • Tratamentul pentru pete trebuie ales in functie de pielea fiecaruia si evident, in functie de buget. Trebuie avut in vedere faptul ca, pentru a avea efect, un tratament pe baza de creme e unul cu durata de la 3 luni in sus.
   Eu am incercat „Bioderma White Objective Lightening Serum”, insa nu am putut suporta o luna intreaga efectul de peeling (aveam senzatii de piscaturi si usoare usturimi cand aplicam crema de zi), insa la alte persoane a functionat. Dar au folosit acest ser 4 – 5 luni. Deci, daca nu ai un ten sensibil s-ar putea sa functioneze. Produsele cosmetice pentru pete sunt in general agresive, decoloreaza si au efect, sa spunem de indepartare in straturi si treptata a pielii afectate.
   Zilele trecute medicul dermatolog mi-a recomandat un alt produs – „Neoton Radiance”. Eu nu pot sa folosesc orice produs, pt ca sunt alegica la unele substante. E in jur de 100 ron. M-a avertizat insa, ca va dura ceva timp pana voi scapa de ele 🙂 . Iar pe timpul verii, neaparat crema de fata cu factor de protectie +50.

   Succes! Si mai ales, rabdare multa!

 1. Buna,fetelor !!Ma inscriu si eu in randul persoanelor care au probleme cu petele maronii in special in sezonul cald.De azi am inceput sa ma dau cu UNITONE 4 cu SPF 20 de la firma ISIS FARMA (pret 50 ron). Promit sa va tin la curent dar voi urma si masca cu suc de lamaie in paralel!!Va doresc sa aveti un ten perfect si luminos !!

   • Important este să îşi facă efectul. Efectul asupra petelor nu se vede imediat, mai ales în sezonul cald, cand petele parcă explodează pe faţă. Efectul de peeling nu se vede imediat pentru că ni s-ar coji faţa.

  • buna, ce parere ti-a lasat folosirea cremei isis pharma spf 20, mie farmacista mi a zis ca nu contine aci kojic sau hidrochinona si m-am decis sa o folosesc pentru pete aparute de la soare?! astept rezultatele

   • La mine se vede deja efectul, insa produsul a inceput sa aiba efect vizibil in toamna, cand razele UV nu au mai fost asa puternice. Tenul meu s-a sensibilizat la soare si de aceea sunt nevoita sa folosesc la plaja, pe langa crema cu factor de protectie +50 si fondul de ten (am ajuns la concluzia aceasta spre sfarsitul verii). Altfel se accentueaza petele maronii. De cate ori mergeam la plaja petele infloreau ca floricelele primavara. E adevarat ca soarele era cam puternic. Nu am reusit sa elimin petele definitiv, mai am 3 – 4 luni la dispozitie. Ale mele sunt mai profunde, cred, pt ca mi-au aparut din adolescenta si s-au inmultit in zona pometilor. Conteaza mult si profunzimea petelor. Succes! Sa ne tii la curent cu rezultatele.

 2. Mie mi s-a recomandat de catre medicul dermatolog NEOTON RADIANCE de la Isis Pharma, dar in farmacie am gasit UNITONE 4 WHITE PLUS (pigmentation spots, intensiv depigmentation serum), are 15 ml si se aplica doar pe pete o data sau de doua ori pe zi. Din pacate nu se poate folosi in timpul zilei pentru ca, daca aplicati crema de zi peste gel si fond de ten , se exfoliaza gelul si tenul apare ca unul care se cojeste.
  Gelul trebuie aplicat cel putin 3 luni. Eu il aplic de 3 saptamani, insa ziua folosesc o crema cu factor de protectie +50, Anthelios XL de la LA ROCHE-POSAY.
  Eu cred ca gelul pt pete va avea efect, insa dureaza tratamentul. Mai eficient ar fi daca s-ar aplica intr-un sezon mai rece.

 3. Dragă Angela, îi recomand UNITONE 4 WHITE PLUS (pigmentation spots, intensiv depigmentation serum). Eu îl folosesc şi chiar dă rezultate. Nu reuşesc să îl aplic de două ori pe zi, pt că sunt plecată toată ziua. Sub machiaj nu merge să îl aplici. Dar şi seara înainte de culcare e de ajuns. Efectele se văd cam după o lună jumătate, două, în funcţie de profunzimea petelor. Petele mele s-au mai albit. Se mai văd puţin, dar în nici un caz ca înainte.

 4. unitone 4 am folosit si eu, iar de aplicat cand ajungeam acasa si prima data cand ma trezeam, pana imi faceam siesta. Dupa 1 luna jumatate, mi-au disparut, dar cand apare soarele trebuie sa o folosesc iar, pentru ca se accentuaza…

  • UNITONE 4 WHITE PLUS este buna, dar dureaza, in functie de profunzimea petelor. Daca petele apar de la soare, atunci trebuie sa folosesti vara o crema de fata cu protectie solara de +50 (de preferat una buna). Eu si la plaja folosesc fondul de ten, ca sa nu imi infloreasca petele maronii. Petele maronii, odata aparute, desi scapi de ele, in sezonul cald vor apare din nou daca nu protejezi pielea. Tratamentul pentru pete se face in sezonul rece, pentru ca in sezonul cald te lupti cu morile de vant.
   Bafta!

 5. am gasit pe un alt blog o reteta pt inlaturarea acestor pete cu care m-am confruntat si eu(si inca nu sunt vindecata complet) . bismut subnitric 1g, precipitat alb Hg 3g, lanolina, vaselina. se foloseste 10 zile si ,dak e necesar se repeta, cu o pauza de 10 zile intre cure.
  la mine a functionat fff bine,si am folosit muuulte creme. aproape tot ce e pe net,exceptand ceapa,lamaie,si altele asemenea.

  • Buna! ti-as fi si eu suuuper recunoscatoare daca m-ai putea ajuta cu acest preparat. Si eu ma confrunt cu pete pigmentare si din pacate la mine in oras nu gasesc pe nimeni care sa prepare asa ceva. Ai pute sa-mi scrii pe anca_lupan@yahoo.com sa-mi dai mai multe detalii? multumesc

  • Aceste substante intrau in componenta cremelor de fata Floare de Munte si Maria care acum nu se mai prepara, considerandu-se ca fiind nocive tenului . Nu stiu cat este de adevarat, deoarece atat mama cat si bunica mea le-au folosit ani la rand si amandoua au avut ( si mama inca mai are) un ten curat, fara riduri chiar si la varste inaintate.

  • buna, aceeasi reteta am gasit-o si eu pe net, doar ca la farmacie au mai adaugat si hidrochinona. Petele au devenit scortoase si au disparut intr-o saptamana.Din pacate reapar vara de la soare

 6. Buna fetelor! Din pacate si eu sunt una dintre persoanele care se confrunta cu petele maronii din jurul ochilor, dar si cu pistruii. Am citit undeva ca putem scapa de acestea cu ulei de catina aplicat seara iar dimineata sa ne degresam cu suc de lamaie asta timp deo luna. De azi o voi incerca si eu, apoi o sa va anunt daca a dat randament. O zi frumoasa!

 7. Buna, tocmai m-am intors de la medicul dermatolog si am fost diagnosticata sa spun asa…cu melasma profunda, acele pete maronii eu le am in jurul ochilor si pe frunte. o sa fac si niste peeling-uri dar fiind deja forma profunda mi s-a spus sa nu ma astept la rezultate prea mari. Din ce ati folosit si ati vazut rezultate, sincer, ce imi recomandati? Sunt disperata…folosesc crema cu factor de protectie 50..ce altceva sa mai incerc? O sa incerc si sucul de lamaie pentru inceput.
  Va rog, astept raspunsuri. Multumesc.

  • Draga, Mirela, din experienta iti spun, de petele maronii nu prea scapi daca sunt profunde. Se mai decoloreaza in sezonul rece, dar nu le stergi definitiv, pt ca ai sensibilitate la soare si reapar sau se intensifica pe timpull verii. Foloseste fond de ten. Este vital vara. Eu il folosesc si la plaja ca sa nu se intensifice petele. Ideea e ca, daca ai pete maronii nu trebuie sa le vada soarele.
   Pt decolorare iti recomand UNITONE 4 WHITE PLUS de la Isis Pharma si o data pe saptamna sa iti cureti tetul cu sapun delicat si malai fin. Sa nu te astepti la rezultate decat dupa vreo 2 luni.
   Bafta!

  • Buna, nu vreau sa te dezamagesc dar „leac’ nu vei avea niciodata , am problema asta de ceva ani, am facut si sedine cu laserul 16 la nr. si degeaba, cum apare soare din primavara pana-n toamna s-a dus si sedinte si tratament, dl.dr.Afsin Hatami este un medic dermatolog de nota 10, care mi-a spus ca ‘soarele este cel mai mare dusman al meu’ , eu acum ma dai cu crema IKLEN (90RON) , dar crede-ma ca este in zadar.

 8. Petele maronii la care va referiti dumneavoastra sunt cele cauzate de boala pitiriasis? Deoarece am si eu cateva pete maro pe spate si ma gandeam daca pot folosi uleiul macese si in timpul verii, si sa pot merge si la plaja in acelasi timp (dandu-ma dau cu crema de protectie evident! )

 9. Inca nu am fost la dermatolog , insa eu nu am nici-o simptoma , doar faptul ca sunt acolo si ca ma deranjeaza ca arata urat…

 10. buna, am si eu pete maronii pe fata,fac tratamant cu crema de la farmec pt pete ,pistrui si albirea patalor.as dorii sa stiu daca pot merge la solr ,folosind o crema de protectie de 30+.multumesc.astept raspuns.

  • Depinde de pielea ta. Mie mi se intensifica petele si cand folosesc crema LaRochePosay 50+. Sunt nevoita sa le ascud sub fond de ten ca sa nu le vada soarele. Deci e posibil sa-ti fie bine cu ea sau sa ai nevoie de 50+. Eu, insa, nu recomand solarul. Radiatiile sunt mai intense la solar, iar medicii spun ca persoanele prezinta un factor ridicat de a face cancer de piele in timp, fata de expunerea la soare dimineata pana pe la ora 11.

 11. Buna Raluca.
  Si eu am aceste pete maronii pe pometi de vreo 4 ani de zile.
  Am facut in iarna/primavara dermabraziune si peeling, mai bine de 10 sedinte. Sedinta a costat 170-200 ron. Pot spune ca am dat banii degeaba, sincer iti spun.
  Nu prea au dat rezultate sedintele..petele sunt la fel.
  De cand m-am bronzat se cunosc si mai tare. Sunt complexata din cauza lor.
  In zilele ce urmeaza imi voi cumpara si eu Bioderma White Objective Lightening Serum si lamaie.
  Folosesc zilnic crema de protectie +50, chiar si iarna.

  Iti multumesc pentru articol!

  • Iti multumesc pentru informatii!
   Una din temerile mele cu privire la aceste proceduri anti pete este ca se sensibilizeaza si mai mult tenul. Eu recomand fondul de ten, pe langa crema cu factor de protectie. Le si acopera si nu se mai intensifica vara.

 12. Buna Raluca!
  Am citit cu atentie tot ce s-a scris si multumesc tuturor pentru idei si implicare.
  Luna trecuta am fost la dermato pentru pete vechi si noi, si mi-a recomandat SVR Clairial Peel Gel Actif……dupa aproape o luna de folosire vad efectele, bucati decolorate printre petele maronii. Zilele trecute am trimis un mail dlui farmacist Bobaru, despre care am citit atata, si mi-a raspuns ca imi va trimite o crema si o solutie…..vedem ce rezultate am si va tin la curent.
  Va doresc sa fiti …luminoase!

 13. Ritualul de infrumusetare inceput cu o curatare temeinica a tenului este esential ,protectia solara si exclus fondul de ten care nu lasa pielea sa respire si accelereaza procesul de degradare. Un regim de viata sanatos cu alimentatie corecta,hidratare si odihna care sa permita organismului si respectiv tenului, sa se detoxifice si sa se regenereze.detoxifiere si curatare profunda zilnica cu BB Cleancer,saptamanal pealing cu Pealing Gel,tratarea petelor cu BB Ceam skin79 care contine arbutina si o gramada de ingrediente naturale si care acopera si trateaza si are spf de la 25 la 50,tratament antipete cu gama completa de albire si gama cu extract secretie melc corean concentratie pana la 93%. http://www.skin79.ro si pe facebook ,garantat mai mult decat atat nu se poate

  • La prima vedere produsele par bune. Intrebarea mea este: pe cati indivizi europeni de diferite varste au fost testate produsele? Intre coreeni si noi e diferenta de clima, alimentatie, fizic, deci si de piele. Pielea europenilor se pateaza, mai ales a celor cu pielea alba (de ex. eu, am tenul foarte deschis). Pielea asiaticilor are alte nuante, spre galben.
   Ce nu imi place cand studiez un produs cosmetic pe net, e sa nu gasesc despre el lista ingredientelor exacte. Eu sunt alergica la unele dintre ele, plus ca imi place, daca e cazul, sa intreb si un dermatolog.
   Sper sa introduca mai multe detalii cu privire la ingrediente.

 14. Buna! Am citit comentariile voastrea. Foarte interesant. Si eu m-am confruntat cu depigmentarea pielii. Am folosit o gramada de creme, dar tot nu aveam un rezultat foarte bun. Asa ca m-am gandit si la o detoxifiere a organismului. In cautarile mele am gasit un produse foarte bune, care zic eu ca m-a ajutat foarte mult.
  http://cutiuta-verde.ro/produse/tratamente-naturiste/afectiuni-dermatologice/blood-detox-60-120tb-indian-herbal-detail.html
  http://cutiuta-verde.ro/produse/tratamente-naturiste/afectiuni-dermatologice/derma-treat-60cps-indian-herbal-detail.html

  • Buna Mihaela! As dori sa stiu cate cutii ai folosit din fiecare pana si-au facut efectul?? Si eu ma confrunt cu petele de ceva timp .. sper sa imi raspunzi ca as vrea sa comand si eu daca au vreun efect ..multumesc!!

  • Efectul difera de la o persoana la alta in functie de profunzimea petelor. Momentan testez o „Crema pentru albire cu extract de licviritie” si o „Masca de albire cu vitamina C si extract de merisor” de la Q4U. Sunt produse romanesti. Le-am achizitionat de la plafar. Au costat pana in 10 lei fiecare. Nu pot sa iti dau procente pentru ca nu sunt medic si nu am lupe speciale sa pot cuantifica intesitatea petelor inainte si dupa folosirea petelor. Mi se par bune produsele, chiar mai bune decat unele frantuzesti. Dupa experienta mea avuta cu petele de la soare, e greu de scapat de ele definitiv, fara nici o urma, doar cu creme. Cu ajutorul cremelor se mai decoloreaza. Bafta!

   • Buna Raluca am si eu o intrebare ce creme frantuzesti as putea folosi pentru petele maronii fiind aici nu demult nu cunosc cremele frantuzesti bine ms

 15. buna ma ajuta cineva Pana acum nu am avut pete pe fata mi-am scos niste cosuri si mi-au ramas niste pete Da am si niste firicele parca is venute sub pele a mai auzit cineva sau a avut multumesc

  • Incearca sa-ti faci masti cu argila si sa-ti hidratezi tenul. Pe urma incearca crema pentru albire de la Q4U. O gasesti la plafar si nu e mai scumpa de 10 lei. La mine vad ca are efect. Daca lasi petele si nu faci nimic, se vor extinde si vor deveni mai profunde. Odata pielea devenita sensibila la soare va trebui sa o protejezi mereu cu creme cu factor de protectie ridicat si chiar cu fond de ten. In articolele blogului o sa gasesti mai multe informatii.

 16. Eu folosesc de trei ani de cand au venit in Romania cei de la SKIN79 Corea si tenul meu arata de vis. Ce este clar este ca japonezele si coreencele, am prietena care locuieste si munceste in Corea, NU folosesc produse europene pentru ca acestea nu contin inhibitori ai formarii melaninei. Adica exact ce ne trebuie ca sa avem un ten fara PETE !!! Toate produsele pe care le iau de la ei contin diverse ectracte naturale care ‘albesc’ . Mie mi-au plecat pistruii si toata lumea care ma stia de o viata cu pistrui se minuneaza. Cei de la skin79 ar trebui sa ma foloseasca de model cu before and after :)) Folosesc demachiantul lor cu oxigen care albeste ! bb hot PINK iarna si bb bronze vara ca ma duc la plaja si am nevoie de spf 50. Nu mai am o pata si tenul este super luminos. Fac gomaj saptamanal cu peelingul lor si folosesc crema de melc. Iubesc mastile de la ei si mama cand vrea sa-mi faca o surpriza imi reinnoieste stocul 🙂 Mergeti pe bb de la ei ca nu gresiti si nu mai folositi fond de ten ca nu lasa sa respire pielea si orice problema am avea acolo va ramane din aceasta cauza. Eu sunt pasionata de make up si de ani de zile ma documentez despre cat de eficiente sunt unele si altele

 17. Eu va mai recomand pentru pete un stick natural pentru petele lasate de acnee si iritații ale pielii cu arbore de ceai, vitamina E si ulei de menta de la Thursday Plantation.
  Cred ca stie ca uleiul din arbore de ceai -tea tree este cunoscut ca indeparteaza petele maronii. recomand produsul

 18. Dupä multe produse care nu au avut nici un efect, am cumparat, dupa prescriptia medicului dermatolog, crema Pigmanorm Creme de la Widmer . Este foarte buna, intr-adevar reduce pana la disparitie petele maronii. Eu am cumparat-o din Germania. Puteti vedea produsul aici: http://www.d-pharma.eu/fr/peaux-jeunes-imperfections/2963-widmer-pigmanorm-creme-enleve-les-taches-foncees.html
  O recomand cu incredere, nu este foarte scumpa si dupa cum am spus chiar functioneazä!! Mentionez ca trebuie folositä strict pe zonele pigmentate, pt cä
  produce o usoara inrosire a pielii. Sper sa va ajute! o zi frumoasä!

 19. Salutare tuturor! Si eu ma lupt cu petele maronii si am folosit aproape toate produsele specifice depigmentarii, dar fara mare efect. Acum folosesc crema Pigmanorm, la sugestia lui Criss, iar rezultatele sunt vizibile. Pielea a inceput sa se exfolieze, iar petele maronii sa dispara. Nici nu imi vine sa cred ca asa de repede! Crema mi-a fost cumparata din Austria, pe baza de prescriptie medicala. Eu mai detin o crema sigilata si o pot da unei persoane, care intradevar isi doreste sa scape de pete.

 20. Eu tot acest stick de la Thursday Plantation, pe baza de ulei din arbore de ceai impotriva petelor maronii lasate de acnee am folosit si a fost foarte eficiente. Il recomand si eu cu incredere.

  • Eu am avut pete maronii de la soare. M-am chinuit aproape 4 ani cu ele. Nu fac reclama la produs, dar este bun. Multumesc lui Criss ca a publicat produsul pe aceasta pagina, dar mai ales Ralucai Brumusescu, care si-a dedicat timp pentru a ne informa si a discuta despre aceasta boala, care tine de estetica.

 21. Aici spune cineva ceva despre o crema: „Buna ziua tuturor,

  M-am luptat cu petele maro de pe fata vreo 5 ani (melasma), si in sfarsit pot spune ca am scapat, sper sa fie pe o perioada indelungata. Am folosit tot felul de creme … unele scumpe altele mai putin scumpe…fara rezultate. Acum 2 luni m-am enervat si am luat vreo 3 produse. Clarins on the spot Brightening…care disperseaza melasma, si l-am folosit zilnic de 2-3 ori…sub machiaj, peste machiaj, foarte usor de folosit, apoi SD White de la Skin Doctors pe care l-am folosit seara inainte de culcare si am facut de doua ori glycolic acid peel de 35% (care te ajuta sa scapi de un strat de piele). Pot sa spun ca sunt foarte multumita de rezultate, in sfarsit pot sa ies din casa fara machiaj. ”
  http://www.eva.ro/forum/viewtopic.php?topic=108472&forum=5&0

  Mi se pare interesanta ideea cu faptul ca disperseaza melasma, spre deosebire de alte creme care doar exfoliaza/fac peeling.

 22. Buna sunt impresiimpresionata de cele citite aici,dar eu tot ma lupt cu petele maronii de mai bine de 4 ani,dar nu inteleg de ce se inmultesc visibil?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s