RIDURILE


Riduri

Riduri

Un adevăr de necontestat este acela că de bătrâneţe nu ne salvează decât moartea, ceea ce nu ar fi o alternativă îmbietoare. Şi totuşi, cu grijă şi voinţă putem amâna destul de mult semnele bătrâneţii.

  • Ce sunt ridurile?

De obicei ridurile sunt prima consecinţă a procesului de îmbărânire, urmate sau chiar precedate de depigmentarea podoabei capilare (albirea părului).

Odată cu înaintarea în vârstă celulele se divid mai lent, iar dermul (stratul intern) începe să se subţieze. Reţeaua de elastină (proteina care conferă gradul de întindere a pielii) şi fibrele de colagen (principalele proteine de susţinere de la nivelul pielii) care susţin straturile superficiale, devin mai slabe şi se rup cauzând astfel apariţia ridurilor.

În timp, pielea îşi pierde elasticitatea, este mai puţin capabilă să îşi păstrze hidratarea, secreţia glandelor sebacee scade, astfel pielea vindecându-se mai greu.

  • Tipuri de riduri

Ridurile se împart în două categorii:

–        cele fine, de suprafaţă

–        cele profunde

sau

–        ridurile de expresie

–        ridurile statice

Ridurile de expresie apar primele, după vârsta de 20 de ani, în funcţie de fizionomia feţei şi de expresivitatea acesteia. Ele apar în urma contracturii musculare a feţei, se alungesc şi se adâncesc ca urmare a repetatelor mişcări mimice →zâmbet, încruntare. Astfel se formează ridurile dintre sprâncene, ridurile de la colţul ochilor (laba gâştii), cele de la colţul buzelor, ridurile de pe frunte.

Ridurile statice apar după vârsta de 30 de ani, datorită îmbătrânirii treptate a corpului, dar şi a altor factori externi →vântul şi soarele, frigul, fumatul.

Expunerea la razele ultraviolete este răspunzătoare pentru 90% din semnele îmbătrânirii premature. De ce? Deoarece soarele produce subţierea şi formarea unor leziuni în dermă, iar în epidermă produce descompunerea fibrelor de colagen şi o acumulare anormală de elastină. Această acumulare creşte producţia unor enzime numite metaloproteinaze. În mod obişnuit , aceste enzime repară leziunile produse de soare formând colagen. Totuşi, acest proces nu funcţionează întotdeauna, întâmplându-se exact reversul: metaloproteinazele descompun colagenul. Când aceste imperfecţiuni în funcţionarea mecanismului de apărare împotriva soarelui se repetă, apar ridurile.

Colagenul este o proteină foarte stabilă a organismului uman, prin urmare celulele de colagen nu sunt înlocuite vreme de aproximativ 30 de ani. După ce aceste celule mor, ele se descompun. Colagenul fragmentat rezultat din acest proces duce la formarea ridurilor. Colagenul fragmentat este răspunzător pentru pielea care se tumefiază cu mai multă uşurinţă decât în mod normal → o caracteristică a pielii îmbătrânite.

Radicalii liberi sunt molecule instabile de oxigen care au un singur electron în loc de doi. Electronii se găsesc în pereche, astfel încât  electronul radicalilor liberi trebuie să „fure” electronii altor molecule. Acest proces este dăunător pentru funcţionarea celulară şi alterează materialul genetic. Radicalii liberi duc la formarea ridurilor prin activarea metaloproteinazelor care descompun colagenul. Poluarea, fumatul şi expunerea la ultraviolete se numără printre factorii ce iniţiază efectul radicalilor liberi.

 

ATENŢIE! Când fac referire la ultraviolete, includ atât soarele cât şi solarele. La solar tot la ultraviolete vă expuneţi şi poate să fie chiar mai rău pentru că sunt concentrate.

 

Frigul este de asemenea nociv. El determină scăderea circulaţiei la nivelul tegumentului facial, ducând la închiderea temporară a vaselor perifeice. Eliminarea toxinelor este încetinită, iar pielea se degradează.

Temperaturile crescute cu umiditate scăzută determină deshidratarea organismului şi implicit a pielii, ducând la o producţie mai scăzută la nivelul glandelor sudoripare şi la ridare precoce.

Curenţii de aer afectează pielea pentru că duc la „uscarea” acesteia.

 

ATENŢIE! Tenul uscat se ridează mai repede decât cel gras sau mixt. Prin urmare evitaţi expunerile prelungite la ultraviolete, la frig şi vănt.

 

Fumatul. Pielea sănătoasă se regenerează în permanenţă. În timp ce vechiul colagen este distrus, un altul nou se formează. Cercetătorii au observat că fumatul determină o scădere accentuată a producerii de colagen. Acest lucru determină apariţia ridurilor. Fumatul determină şi apariţia ridurilor din jurul buzelor, riduri ce se accentuează cu vârsta.

 

Odată ce am înţeles care sunt factorii ce duc la apariţia ridurilor, ne putem ocupa de prevenirea şi combaterea lor J

 

5 comentarii la “RIDURILE

Lasă un comentariu